Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Πολιτικοί και δικαστές μοιράζονται την πρωτιά στην διαφθορά σε έκθεση της GRECO




  • Ένα επιπλέον πρόβλημα που φαίνεται να τονίζει η έκθεση, είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στις εκδικάσεις, προτείνοντας την εισαγωγή επαρκών εγγυήσεων ατά των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
  • Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στο δικαστικό σώμα αυτή την φορά, προτείνεται η συνολική αξιολόγηση του δικαστικού συστήματος μέσω περιοδικών εκθέσεων, η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη της διαχείρισης του φόρτου εργασίας και των επικοινωνιών.
  • Τέλος αναφέρεται η ανάγκη επανεξέτασης της διαδικασίας επιλογής και διάρκειας θητείας των ανωτέρων δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και το επίπεδο ανεξαρτησίας τους από την εκτελεστική εξουσία


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ...
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ
ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ I.J.F.


Την πρώτη θέση στο βάθρο της ελληνικής διαφθοράς φαίνεται ότι μοιράζονται πολιτικοί και δικαστές σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της GRECO. 

Πιο αναλυτικά, σε πρόσφατη έκθεση της Ομάδας των Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είδε τα φώτα της δημοσιότητας στις 22 Οκτωβρίου 2015, περιγράφονται αναλυτικά οι βαθιές ρίζες της διαφθοράς, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο δικαστικό σύστημα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποδοχή δώρων και τις επαφές με τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα έχει υποστεί βαθύτατες ζημιές από το υψηλό επίπεδο διαφθοράς, ενώ τονίζει την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην διαφθορά και την επέλαση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την GRECO, η Ελλάδα βρίσκεται σε «πρώιμο στάδιο πολιτικών ακεραιότητας των βουλευτών», επισημαίνοντας τις εκτεταμένες νομοθετικές ελλείψεις που υπάρχουν σχετικά με την ανάληψη ευθύνης από τους βουλευτές, ενώ παράλληλα τόνισε πως όσοι νόμοι υπάρχουν ήδη ή παρακάμπτονται ή χειραγωγούνται, με αποτέλεσμα το πολιτικό σώμα να μην δέχεται οποιουδήποτε είδους κυρώσεις.

Για την πάταξη της διαφθοράς, η GRECO αναφέρει στην έκθεση της, μια σειρά από συστάσεις με τις οποίες ευελπιστεί πως θα υπάρξει βελτίωση σε ένα μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Ένα από τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση είναι, η εποπτεία (από το τρέχον έτος) της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων, από την ανεξάρτητη επιτροπή για τη διερεύνηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων ή CIDA, περιγράφοντας την ως μια «πολλά υποσχόμενη εξέλιξη», με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες εποπτείας αποδείχτηκαν άκαρπες.

Επιπλέον η έκθεση δίνει μεγάλη έμφαση στην επανεξέταση των βουλευτικών ασυλιών, οι οποίες λειτουργούν ως μια μεγάλη ασπίδα, διαχωρίζοντας τους βουλευτές από τις υποχρεώσεις τους.

Στην έκθεση αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Thorbjorn Jagland, λέγοντας ότι: «η έκθεση απεικονίζει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Συμβούλιο της Ευρώπης, για τη μείωση της διαφθοράς ως μία από τις βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».

Πέραν από τους πολιτικούς, η έκθεση φαίνεται ότι βάζει στο μάτι και τους δικαστές/εισαγγελείς, καθώς ο υπάρχων κώδικας δεοντολογίας και το τρέχων σύστημα γενικής εποπτείας δεν είναι επαρκές, υπογραμμίζοντας πως η εποπτεία αυτή την στιγμή εκτελείται από πάρα πολλούς φορείς, οι οποίοι με την σειρά τους αποτελούνται από ομότιμους τους, διορισμένους για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που φαίνεται να τονίζει η έκθεση, είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στις εκδικάσεις, προτείνοντας την εισαγωγή επαρκών εγγυήσεων ατά των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στο δικαστικό σώμα αυτή την φορά, προτείνεται η συνολική αξιολόγηση του δικαστικού συστήματος μέσω περιοδικών εκθέσεων, η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη της διαχείρισης του φόρτου εργασίας και των επικοινωνιών.

Τέλος αναφέρεται η ανάγκη επανεξέτασης της διαδικασίας επιλογής και διάρκειας θητείας των ανωτέρων δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και το επίπεδο ανεξαρτησίας τους από την εκτελεστική εξουσία.

Πηγή: COUNSIL OF EUROPE: FOURTH EVALVATION ROUND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου