Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς...ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν



...επειδή ακούω ότι οι Τούρκοι έκαναν κουταμάρα

Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς να τολμήσουν αυτή την (απερίσκεπτη) κίνηση.
Ξέρουν ότι οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι τους χρειάζονται στην περιοχή για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους και απλά τους το υπενθύμισαν με την κατάρριψη του αεροσκάφους ώστε να κόψουν κάθε σκέψη συνεργασία με τους Ρώσους.


Γράφει ο Andreas Mp

Η υπεράσπιση της ακεραιότητας της Συρίας υπό την νόμιμη της κυβέρνηση του Άσαντ συμφέρει μόνο την Ρωσία και τον άξονα της (Κίνα-Ιράν). Οι δυτικές δυνάμεις, όχι απαραίτητα από την ίδια αφετηρία και για τους ίδιους λόγους, στήριξαν εξαρχής τον ISIS και άλλες παρόμοιες δυνάμεις μέσα στην Συρία για να την τριχοτομήσουν και να την θέσουν υπό τον έλεγχο τους-και εν πάση περιπτώσει έξω από την επιρροή του άξονα Ρωσίας-Κίνας.

Σε αυτή την πορεία ο αγώνας του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία φούντωσε στο κομμάτι της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται οι κοινότητες τους. Ειδικότερα στην Συρία, η υπεράσπιση της προσπάθειας τους αυτής τους έφερε κόντρα στον ISIS. Είναι αυτονόητο ότι η εν γένει μάχη τους για αυτόνομο κράτος στα όρια των τριών χωρών συναντάει την λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας. Η οποία σε αυτό το σημείο συμμαχεί με τον ISIS-με την συμμαχία τους αυτή να προεκτείνεται και στο λαθρεμπόριο. 

Η Τουρκία δεν έχει λόγο να φοβάται τον ISIS, παρά μόνο να τον χρησιμοποιεί, όπως έκανε με την προεκλογική βομβιστική επίθεση, για τον απλό λόγο ότι κανένα σοβαρό και ισχυρό κράτος δεν έχει λόγο να φοβάται από έναν άτακτο στρατό 30 χιλιάδων κατσαπλιάδων (ο ISIS προελαύνει μόνο όταν έχει απέναντι του ''εθνικούς στρατούς'' σαν εκείνους σε περιοχές του Ιράκ που προτιμάνε να παραδίδονται πριν από τη μάχη, μιας και πιο πολλά τους ενώνουν με το Ισλαμικό Κράτος, παρά με την δοσίλογη στους αμερικάνους κυβέρνηση τους).

Οι, μερικών μόλις εβδομάδων, αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας έχουνε εξοντώσει τον ISIS σε πολλαπλάσιο βαθμό από τις δισταχτικές, πολύμηνες, δήθεν παρόμοιες απόπειρες της Δύσης. Η οποία εστιάζει στην ύπαρξη του ISIS σαν απειλή/διαπραγματευτικό χαρτί έναντι του Άσαντ, και κόντρα στην Ρωσία. Στην ουσία η Ρωσία και μόνο ενδιαφέρεται ζωτικά να συντριβεί ο ISIS μέσα στην Συρία.

Η επίθεση όμως του ISIS μέσα στο κέντρο της Ευρώπης ανάγκασε τις δυτικές δυνάμεις, παρότι δεν το θέλουν, αλλά σαν απολογία απέναντι στους πολίτες τους, να απαντήσουν θετικά σε ένα μέτωπο μαζί με την Ρωσία απέναντι στον ISIS. Ανάγκασε, επίσης, και την Τουρκία να πάρει θέση αν είναι, ή όχι, με τους τρομοκράτες. Αυτό ακριβώς το μέτωπο τορπίλισε η Τουρκία εχτές με την απροσχημάτιστη κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους. Έβαλε, δηλαδή, το ΝΑΤΟ, να οριοθετήσει τις σχέσεις του με την Ρωσία, να τραβήξει γραμμές, δηλαδή, από αυτό το μέτωπο ενάντια στον ISIS που ξεβόλευε τους Δυτικούς από τον βασικό τους στόχο: Να φύγει ο Άσαντ, να ηττηθεί η ρώσικη στρατηγική στην Συρία.

Η τούρκικη κίνηση ήταν καλά υπολογισμένη, και βολεύει πολύπλευρα και τους δυτικούς συμμάχους. Αλλά πρώτα από όλα βολεύει και την ίδια, μιας και υπερασπίζεται τους τζιχαντιστές που σφυροκοπάνε οι Ρώσοι έναντι των Κούρδων, αλλά και κάνει την βρώμικη δουλειά εκ μέρους των άλλων, ώστε να στείλουν όλοι μαζί μήνυμα στον Πούτιν πως η ανάμειξη της Ρωσίας στην Συρία σημαίνει εκτεταμένο πόλεμο, και πρέπει να οπισθοχωρήσει.

Ας μην περιμένουμε μεγάλες και ηχηρές απαντήσεις άλλες από αυτές...που ήδη δίνονται.
Πόλεμος υπάρχει στην περιοχή, και η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπερασπίσει την γεωστρατηγική της θέση εκεί. Η Τουρκία χτύπησε την Ρωσία για λογαριασμό και των άλλων. Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι, απλά, να συνεχίσει την υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης του Άσαντ, κόντρα στην συμμαχία της Δύσης, που έχει οδηγήσει την ιστορική αυτή χώρα στον όλεθρο. Για την ώρα, ακόμα και οι διπλωματικές/οικονομικές εκ μέρους της Ρωσίας συνέπειες για την Τουρκία και για την Ευρώπη από αυτή την κίνηση θα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου