Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ζόρζε Κόστα(Μπλόκο): Οι σοσιαλιστές ψάχνουν «άλλοθι» στήριξης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς



Το ΠΑΣΟΚ της Πορτογαλίας είναι σε αντίστοιχο δίλημμα με αυτό του δικού μας ΠΑΣΟΚ....σύμπλευση με την δεξιά η με την αριστερά;
Ας ελπίσουμε ότι η κατάληξη της επιλογής του δικού μας ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσει με την δεξιά και να διαλυθεί θα τους δείξει τον δρόμο διαφορετικά θα έχουν το ίδιο τέλος.
Στο κάτω κάτω αν συμπλεύσουν με την δεξιά θα κυβερνά η δεξιά ενώ αν συμπλεύσουν με την αριστερά θα κυβερνούν οι ίδιοι.



Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο στην ΑΥΓΗ


Οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν με εξωτερική πιθανώς στήριξη το σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως «άλλοθι» τις αναμενόμενες συνομιλίες με το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ, τόνισε στην «Αυγή» ο βουλευτής και μέλος της ηγεσίας του Μπλόκου Ζόρζε Κόστα, ικανοποιημένος για το διπλασιασμό των ψήφων και των εδρών του Μπλόκου στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Η Πολιτική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από μια 4ωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης με 63 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές, αποφάσισε να αφήσει ανοικτό το θέμα των συνεργασιών, καθιστώντας σαφή την αντίθεσή της σε μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», χωρίς να αποκλείει τη συνεργασία με το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ.

Ο γενικός γραμματέας των σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε «άτυπη» τη συνάντηση ανάμεσα στο πρόεδρο της δημοκρατίας Καβάκο και τον απερχόμενο πρωθυπουργό της δεξιάς Πάσος Κοέλιο, εκτιμώντας ότι οι εκκλήσεις του πρώτου για «συμβιβασμό» και «σταθερή κυβέρνηση» μοιάζουν με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος της δεξιάς από το Καβάκο και ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας θα έπρεπε να σεβαστεί τους κανόνες και να συμβουλευτεί και τα άλλα κόμματα.

Ο Ζοάο Σοάρες, ο πρώην δήμαρχος της Λισσαβόνας, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κα γιος του ιδρυτή του κόμματος Μάριο Σοάρες, ζήτησε από την ηγεσία του να προχωρήσει σε «σοβαρή διαπραγμάτευση» με το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ για μια κυβέρνηση «με απόλυτη πλειοψηφία της αριστεράς», που θα δώσει στη χώρα μια «σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

*Οι σοσιαλιστές τυπικά άφησαν ανοικτή τη πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ, αλά τι συμβαίνει στην πράξη…

Το πιο πιθανόν είναι να δούμε την υπογραφή μιας συμφωνίας για τη ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού ανάμεσα στη δεξιά μειοψηφία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τη Πέμπτη [σήμερα] θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δεξιών κυβερνητικών κομμάτων με τους σοσιαλιστές για να εξετάσουν τους όρους μιας συμφωνίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει συναντήσεις και με τα κόμματα που βρίσκονται στ΄ αριστερά του με τον πιο προφανή σκοπό να βρει δικαιολογίες με άξονα το θέμα του χρέους, του ευρώ και συναφή τους θέματα για να αποφύγει οποιαδήποτε συμμαχία προς τ΄ αριστερά του. Με τον τρόπο αυτό θα δικαιολογήσει και τη στήριξη που θα προσφέρει στο δεξιό συνασπισμό.

*Οι σοσιαλιστές θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση με τη δεξιά ή θα δίνουν απλώς τη ψήφο τους;

Δεν νομίζω ότι θα συμμετέχουν στη κυβέρνηση με τη δεξιά ή ότι θα κάνουν κάποια συμφωνία διαρκείας. Το πιο πιθανό είναι θα κάνουν κάθε φορά συμφωνίες για να περάσουν τον προϋπολογισμό, νόμους και άλλα μέτρα.

*Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεδομένου ότι πολλά στελέχη του θέλουν τη συνεργασία του μαζί σας;


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα. Ο προ»υπολογισμός που θα πρέπει να ψηφίσουν προβλέπει την εφαρμογή σκληρής λιτότητας, μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, περικοπές στο Κοινωνικό Κράτος με άξονα τη Παιδεία και την Υγεία. Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα συναινέσει σε αυτά τα μέτρα θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του.

*Εσείς τι προτείνετε;

Εμείς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καλέσαμε τους σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν μερικές από τις χειρότερες προτάσεις του προγράμματός τους, που ήταν από τα πλέον νεοφιλελεύθερα και από τα χειρότερα που παρουσίασαν ποτέ, και να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι να συζητήσουμε για το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης ξεκινώντας από το θέμα του χρέους και το τέλος της λιτότητας. Οι σοσιαλιστές όσο διαρκούσε η προεκλογική εκστρατεία δεν απάντησαν. Μετά τις εκλογές ηγετικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι θέσεις για την Ευρώπη, το ευρώ και το χρέος καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία με την αριστερά. Η μόνη προοπτική που φαίνεται να υπάρξει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η σχηματισμός δεξιάς κυβέρνησης για ένα τουλάχιστον χρόνο.

*Μετά θα ακολουθήσουν εκλογές ή επανέκδοση πλατιών συμμαχιών;

Είναι πολύ νωρίς για να δούμε το... μετά. Η πίεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς τους σοσιαλιστές είναι πολύ μεγάλη, γιατί δεν θέλουν να τους δουν να συνεργάζονται με την αριστερά ή να οδηγούν τη χώρα ξανά σε εκλογές. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν τη συνεργασία συντηρητικών και σοσιαλιστών.

*Το Πορτογαλικό ΚΚ τι κάνει; Έχετε επαφές;

Ακολουθεί την ίδια πολιτική με εμάς. Δήλωσε τη διάθεσή του να στηρίξει μια κυβέρνηση της αριστεράς απαιτώντας και αυτό να θέσουμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι σοσιαλιστές δεν τους απάντησαν.

*Πως διαμορφώνεται η ατζέντα του Μπλόκου αυτές τις ώρες;

Τη Πέμπτη ή τη Παρασκευή θα πρέπει να συναντηθούμε με τους σοσιαλιστές. Εκεί θα δούμε τις πραγματικές τους προθέσεις.

*Που οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του Μπλόκου στις εκλογές;

Η μεγάλη μας επιτυχία οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι οι εκκλήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέρ της χρήσιμης ψήφου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Οι σοσιαλιστές είχαν μια μεγάλη αντίφαση, ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα κοντά στην ευρωπαϊκή ορθοδοξία της λιτότητας, υποστήριζαν ότι είναι αδύνατο να θέσουμε το θέμα του χρέους, πρότειναν ακόμη και επικίνδυνα μέτρα για τη κοινωνική προστασία με τη μείωση της χρηματοδότησης στη κοινωνική προστασία, ενώ την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι του θέλουν το τέλος της λιτότητας. Από τη μια οι σοσιαλιστές ακολούθησαν μια ρητορική εναντίον της λιτότητας και από την άλλη πρότειναν νεοφιλελεύθερες λύσεις. Η χρήσιμη ψήφος δεν λειτούργησε.

*Γιατί όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί και το Πορτογαλικό ΚΚ αυτή τη κατάσταση;

Το Μπλόκο κατάφερε να αποτελέσει πρόκληση προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να αλλάξει πολιτική και να μετατοπιστεί πιο αριστερά. Εμφανιστήκαμε με ένα νεανικό προφίλ, κυρίως με τη παρουσία της συντονίστριας του Μπλόκου Καταρίνα Μαρτίνς και μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών, που στη πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Η Κ. Μαρτίνς μετατράπηκε στο φαινόμενο των εκλογών και δημιούργησε μια εποικοδομητική σχέση με τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες. Η θετική αυτή εικόνα του Μπλόκου ερχόταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή εικόνα που συνεχίζει να έχει το Πορτογαλικό ΚΚ, που επαναλάμβανε τις ίδιες φόρμουλες με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

*Κάνατε μια προεκλογική εκστρατεία στοχεύοντας σε λύσεις στα προβλήματα του κόσμου…

Ακριβώς. Μιλήσαμε απλά στο κόσμο, με ξεκάθαρα μηνύματα και προτάσεις για να γίνονται κατανοητά από όλους. Αποκτήσαμε μια νέα επικοινωνία με τον κόσμο και δημιουργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Από την ανάλυση της ψήφου είδαμε ότι πήραμε ψήφους από αυτούς που στις προηγούμενες εκλογές απείχαν και τώρα έσπασαν τους κωδικούς και τους κανόνες του παρελθόντος και ήρθαν να ψηφίσουν. Μας ψήφισε φτωχός κόσμος που είχε ψηφίσει τα κόμματα της δεξιάς, ενώ πήραμε και ψήφους από τους απογοητευμένους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου