Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα σενάρια της επόμενης των εκλογών στην Πορτογαλία


  • Όπως όλα δείχνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας και μάλιστα με νέα μέτρα στην Πορτογαλία είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στην εξουσία και γι αυτό υπάρχουν δύο σενάριαΗ ενώνονται όλες οι αριστερές δυνάμεις και γίνονται εκλογές σε έξι μήνες ή γίνονται σε ένα χρόνο με τη συνεργασία Σοσιαλιστών και Μπλόκο.


Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ δίνει την ανάλυση των αποτελεσμάτων και τι πρόκειται να γίνει στην συνέχεια.Αν το χειριστεί σωστά το Μπλόκο και δεν έχουμε κάτι απρόοπτο(συνεργασία με την δεξιά) από τους Σοσιαλιστές το Μπλόκο θα είναι στην κυβέρνηση σύντομα.



Πιστεύω οτι σύντομα θα έχουμε νέες εκλογές στην Πορτογαλία. Οι λόγοι:

Οι χθεσινές εκλογές άφησαν πίσω τους μία παραδοξότητα: ο νικητής Πέδρο Πάσος Κοέγιο εξασφαλίζει ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας ( Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες) 104 έδρες από τις συνολικά 230 έδρες του πορτογαλικού κοινοβουλίου. Του λείπουν 12 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και δεν τις βρίσκει! Διότι το σύνολο της κατακερματισμένης αριστερής αντιπολίτευσης συνολικά εξασφαλίζει 122 έδρες!

Αρα ετοιμάζεται κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίβαλ Καβάκο Σίλβα, παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν αναθέσει στον Πάσος Κοέγιο τον σχηματισμό κυβέρνησης , η αντιπολίτευση σύσσωμη, μπορεί να την καταψηφίσει. Όμως με βάση το Σύνταγμα δεν μπορούν να διενεργηθούν εκλογές πριν από διάστημα έξι μηνών, άρα η χώρα υποχρεωτικά για τους επόμενους έξι μήνες θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και μετά θα προχωρήσει σε εκλογές.

Αναλύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα και συγκρίνοντάς τα με αυτά του 2011, η κεντροδεξιά συμμαχία από 132 έδρες πέφτει στις 104, οι Σοσιαλιστές από 74 έδρες το 2011 κατάφεραν 85 στις χτεσινές ενώ το Μπλόκο της Αριστεράς από 8 το 2011 στις χθεσινές εξασφάλισε 19. Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι νικητές, εκτός από τον...νικητή.

Αναλύοντας ποια είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Αντόνιο Κόστα , πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας , να χάνει την ευκαιρία να κερδίσει αυτές τις εκλογές καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούσε συνεργασία με το Μπλόκο της αριστεράς. Τώρα τα μέλη του κόμματος αποφασίζουν έκτακτο συνέδριο, αλλαγή του επικεφαλής του κόμματος και συνεργασία με το Μπλόκο αφού το πιο πιθανό σενάριο είναι νέες εκλογές.

Το Μπλόκο της Αριστεράς που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του και από 8 έδρες , έφθασε τις 19. Τρίτο κόμμα στην πορτογαλική Βουλή.

Το κόμμα της Ενωτικής Δημοκρατικής Συμμαχίας που εξασφάλισε 17 έδρες είναι μαρξιστικό- λενινιστικό κόμμα και υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ. Πέρασε όλη την προεκλογική εκστρατεία με μηνύματα κατά των σοσιαλιστών παρά κατά του κεντροδεξιού συνασπισμού.

Όπως όλα δείχνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας και μάλιστα με νέα μέτρα στην Πορτογαλία είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στην εξουσία και γι αυτό υπάρχουν δύο σενάρια. Η ενώνονται όλες οι αριστερές δυνάμεις και γίνονται εκλογές σε έξι μήνες ή γίνονται σε ένα χρόνο με τη συνεργασία Σοσιαλιστών και Μπλόκο.

Στο μεταξύ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου η Πορτογαλία δεν θα έχει ακόμα κυβέρνηση καθώς θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει καταμέτρηση όλων των ψήφων ( και των απόδημων) και μετά να προχωρήσει οποιαδήποτε πολιτική κίνηση.



Στέλιος Κούλογλου στο TVXS


Εκατοντάδες είναι οι μελέτες που εξηγούν την φιλήσυχη συμπεριφορά των Πορτογάλων με το fado: τα παραδοσιακά τραγούδια της χώρας διδάσκουν ότι είναι αδύνατο κάποιος να ξεφύγει από τη μοίρα, το πεπρωμένο του. Με το fado πολλοί ερμηνεύουν και την, βασικά παθητική, στάση των Πορτογάλων απέναντι στα μνημόνια και τη δική τους τρόικα. Παρ' ότι η χώρα τους παραμένει η φτωχότερη της δυτικής Ευρώπης, με ζημιές και θύματα ανάλογα ή και περισσότερα από την Ελλάδα, όπως π.χ. ο εξωφρενικός αριθμός των Πορτογάλων (μισό εκατομμύριο) που μετανάστευσαν με την κρίση. Με την μοιρολατρία ετοιμάζονταν πολλοί να εξηγήσουν, στις εκλογές της Κυριακής, και την επανεκλογή των συντηρητικών του πρωθυπουργού Π. Κοέλιο, που επέβαλε μετά μανίας στη χώρα ένα αδίστακτο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας. Μόνο που εν τω μεταξύ, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές προηγούντο στις δημοσκοπήσεις μέχρι πριν μερικούς μήνες. Το γεγονός ότι κατέλαβαν την δεύτερη θέση παρά την αριστερή στροφή που έχουν πραγματοποιήσει, οφείλεται βασικά σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι τα οικονομικά σκάνδαλα που που βαραίνουν το κόμμα, με τον πρώην πρωθυπουργό Ζ. Σόκρατες να βρίσκεται πάντα υπό κατ' οίκον κράτηση. Ο άλλος, ότι ο Κοέλιο έπαιξε τους τελευταίους μήνες το "ελληνικό χαρτί": φανατικός πολέμιος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή κάθε ιδέα συμμαχίας των χωρών του νότου της Ευρώπης. Αντίθετα προσκολλήθηκε στο Βερολίνο, που χρησιμοποίησε την λεγόμενη ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας ως απόδειξη ότι η πολιτική της αυστηρής λιτότητας φέρνει αποτελέσματα.

Βασικά η ανάκαμψη αυτή βρίσκεται στο μυαλό του κ. Σόιμπλε: κάποιοι αριθμοί ευημερούν, όπως το ποσοστό της ανεργίας που μειώθηκε από το 17% στο 12%. Όμως αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 250.000 άτομα, λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν στη Πορτογαλία αλλά εδώ εισέρχεται ο παράγοντας Ελλάδα: ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι, δεν θα έκανε την χώρα του "δεύτερη Ελλάδα", που πειραματίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν οι Πορτογάλοι είναι να περιμένουν μια πολύ αργή ανάκαμψη, παρά να μπουν σε περιπέτειες ψηφίζοντας την αντιπολίτευση. Λίγο το fado, περισσότερο η επιλογή του «λιγότερου κακού», να πώς οι Συντηρητικοί διατήρησαν τη πρώτη θέση, χάνοντας όμως την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η πορεία της Ελλάδας αποτέλεσε το βασικό θέμα αντιπαράθεσης και μέσα στην πορτογαλική αριστερά. Το ΚΚ της Πορτογαλίας, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, κατηγορούσε συνεχώς το Μπλόκο της Αριστεράς ότι είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα προχωρήσει σε ανάλογους συμβιβασμούς και "προδοσίες", αν ποτέ κυβερνήσει. Ανάμεσα στα δύο κόμματα έγιναν προεκλογικά debate, που είχαν ως βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το Μπλόκο της Αριστεράς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το καλοκαίρι ο Τσίπρας δεν είχε πολλές επιλογές και ότι την αλλαγή στην Ευρώπη δεν μπορεί να την πετύχει μία μόνο χώρα, αλλά η συμμαχία των χωρών του Νότου και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Οι ψηφοφόροι της αριστεράς συμφώνησαν: το Μπλόκο της Αριστεράς ξεπέρασε για πρώτη φορά το ΚΚ της Πορτογαλίας, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση και εξασφαλίζοντας στις μετεκλογικές εξελίξεις έναν βαρύνοντα ρόλο, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί στις τελευταίες εκλογές, το ΚΚ θα είχε ξεπεράσει το Μπλόκο και ο Κοέλιο θα είχε επικρατήσει με μεγαλύτερο ποσοστό. Για την περίπτωση που η Ελλάδα είχε βυθιστεί στο χάος το καλοκαίρι, καλύτερα να μην γίνεται λόγος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου